Peter Geplaatst op 10-03-2007, 13:06 Reageer
Berichten: 134
gebruiker
Verstuur privé bericht

Het blijft een wonder; binnen negen maanden verandert een paar cellen in jouw kindje! Maar wat gebeurd er eigenlijk in je baarmoeder? De baarmoeder moet je zien als een ballon, gevuld met warm water. De wanden van de baarmoeder zijn stevig en elastisch en bestaan uit spieren. Een foetus ademt nog niet; er stroomt bloed van de moeder door de navelstreng door het hele lichaampje en door hetzelfde “slangetje” stroomt het bloed er weer uit. Alles wat de moeder aan voedsel tot zich neemt, krijgt de foetus ook. Ook de lucht die de moeder ademt komt rechtstreeks in het bloed van de foetus!

Voordat jouw foetus zich voedt via de navelstreng is het eerst een klompje met cellen die ontstond door het “samensmelten” van een eicel en een spermacel. Deze twee cellen worden samen één nieuwe cel. De nieuwe cel splitst zich keer op keer, waardoor de cel al snel uit 46 cellen bestaat. Deze bal van cellen groeit en beweegt zich voort naar de baarmoeder, waar het zich innestelt.
Wist je trouwens dat dit klompje met cellen net als een plant wortels krijgt, die zich in de rijke wand van de baarmoeder boren? Op deze manier zuigt het voedingsstoffen op. Langzaam verandert de vorm van de bal; een groot en rond hoofdeinde vormt zich tot een hoofdje, het ondereinde ziet er een beetje uit als een dun staartje. Vanuit de rug begint het lichaam te groeien en aan de voorkant sluit het zich.

Een deel van de cellen bal groeit uit tot een boompje met een kruin van dunnen buisjes, dit is de placenta waar het bloed doorheen stroomt. De placenta, die het bloed filtert als een zeef, zit vast aan de navelstreng en gaat de buik van de foetus in. Een overzicht van de groeiende foetus:

   * Na 4 weken is de foetus 5 milimeter groot.
   * Na 5 weken is de foetus al gegroeid naar 12 millimeter groot.
   * Na 10 weken doe het zijn mondje al open en dicht.
   * Na 11 weken is de foetus al 5 centimeter.
   * Na 12 weken kan het zijn voorhoofd fronsen en grappige gezichten trekken
   * Na 21 weken is hij/zij ongeveer 27 centimeter en ongeveer 380 gram. Je kindje kan zijn handje naar zijn/haar mond brengen en leert op zijn duim te zuigen.
   * Na 26 weken is hij/zij ongeveer 33 centimeter en ongeveer 720 gram. Je kindje kan jouw stem horen. Als je gaat praten, geeft je kindje antwoord door te bewegen.
   * Na 30 weken is hij/zij ongeveer 38 centimeter en ongeveer 1.300 gram. De oogjes gaan open en maakt met zijn voetjes zijn eerste stapjes tegen je baarmoederwand. Op deze manier draait de baby zich ondersteboven; klaar om met het hoofd eerst geboren te worden.
   * Na 36 weken is hij/zij ongeveer 45 centimeter en ongeveer 2.900 gram

Bron


meld dit bericht aan een moderator